Bildgalleri

 Den här helgen ägnar bagaren åt mat&bakningsworkshop på Mörtsjöåsen. Ett härligt gäng ledare som varje sommar jobbar ideellt på ett läger för barn ska inspireras att våga nytt i köket. @matrepubliken guidar oss i grönsakernas fantastiska värld medan surdegssemlorna jäser. Härligt att börja dagarna med den här utsikten från mitt rum på Rølia. Men idag bär det av hemåt till borstbindaren. Provbakning av årets skörd hos norska Gullimunn. Härlig mångfald av kulturspannmål, eller urkorn som norrmännen säger. Simon Almquist lantbruk och deras grisar i Mop system. Idag är vi hos Per på Kornby Mølle i Danmark. Per odlar och maler superfint mjöl som säljs till bagerier i Köpenhamn. Två säckar fick följa med hem tillsammans med några överblivna kvarnmaskiner som ska sättas i arbete på Källunda.
 Då va vi här igen. Rensningsflygningen för bina. En underbar syn för en bonne o biodlare. Då ska grödorna, djuren, jorden, livet och vi få vara med om ännu en liten dans i skapelsen.... Medan Caroline är i Norge och undervisar i spannmål, mjöl och bröd tar jag mig till Onslunda och lär mig borstbindaryrket. Det är ett pill men riktigt kul. Jag har en fördel dock jag är bra på svordommar sedan länge... Idag var mitt jobb extra roligt. Jag tittade på mat i mikroskop. Mjölk var en höjdare, men bäst är fortfarande surdegen. De stora strukturerna är stärkelsekorn och en och annan jästcell, de avlånga små lila filurerna är mjölksyrabakterier. På väg till ett vintrigt Munsö för servica på ett Mop hus. God Jul allesammans. I Uppsala idag för att kicka igång ett fyraårigt forskningsprojekt om kulturspannmål. Mötet börjar med gott bröd från @angslyckanscafe och @sebastienpasoder
 För drygt tre år sedan kom en stressad och understimulerad hund med dåligt självförtroende till oss. Alla gårdens djur såg han som jaktbyten. Nu ligger han lugnt i solen med hönorna strosandes runt sig och varje kväll äter han middag tillsammans med katterna. Livet på Källunda har gjort underverk med Billy. Nu har vi besök av supersmakaren Richard Juhlin som provsmakar och beskriver bröd och gröt av kulturspannmål. I dag rymde Krölle. Troligen en brunstig vildsvinssugga som lockat iväg honom. En granne såg honom och ringde . efter en stunds letande hittade vi honom på ett hygge. Han var förvirrad och ville hem helt enlelt. Han sover gott i en box nu Carolines makalöst duktiga systet Cecilia från P3 historia är på musikhjälpen i Lund... I dag hade vi besök från sfi. Det tolkades till Dari, Swahili och Arabiska. Dom här mötena är så häftiga. Det är då man verkligen lär sig något nytt.