Bildgalleri

 Fullt hus på Källunda idag när Allkorns skåneavdelning har sitt första möte. Härligt med så många spannmålsnördar under samma tak! Torsdagskvällsnöje på Källunda: tröska och rensa sällsynt sort av nakenkorn för hand. Då va vi här igen. Rensningsflygningen för bina. En underbar syn för en bonne o biodlare. Då ska grödorna, djuren, jorden, livet och vi få vara med om ännu en liten dans i skapelsen.... Medan Caroline är i Norge och undervisar i spannmål, mjöl och bröd tar jag mig till Onslunda och lär mig borstbindaryrket. Det är ett pill men riktigt kul. Jag har en fördel dock jag är bra på svordommar sedan länge... Idag var mitt jobb extra roligt. Jag tittade på mat i mikroskop. Mjölk var en höjdare, men bäst är fortfarande surdegen. De stora strukturerna är stärkelsekorn och en och annan jästcell, de avlånga små lila filurerna är mjölksyrabakterier.
 Bonnen är i Råshult ikväll och pratar om kulturspannmål för fulla hus. Mitt i vårbruket nu. Vi plöjer ju inte allt numera men på vissa fält är det tvunget. Min granne Uno hjälper oss som vanligt. Han är en mästare på att plöja. För drygt tre år sedan kom en stressad och understimulerad hund med dåligt självförtroende till oss. Alla gårdens djur såg han som jaktbyten. Nu ligger han lugnt i solen med hönorna strosandes runt sig och varje kväll äter han middag tillsammans med katterna. Livet på Källunda har gjort underverk med Billy. Nu har vi besök av supersmakaren Richard Juhlin som provsmakar och beskriver bröd och gröt av kulturspannmål. I dag rymde Krölle. Troligen en brunstig vildsvinssugga som lockat iväg honom. En granne såg honom och ringde . efter en stunds letande hittade vi honom på ett hygge. Han var förvirrad och ville hem helt enlelt. Han sover gott i en box nu
 Det sista vi får ner i jorden på våren är pärorna. Då är också Billy med som vanligt. Den här helgen ägnar bagaren åt mat&bakningsworkshop på Mörtsjöåsen. Ett härligt gäng ledare som varje sommar jobbar ideellt på ett läger för barn ska inspireras att våga nytt i köket. @matrepubliken guidar oss i grönsakernas fantastiska värld medan surdegssemlorna jäser. Härligt att börja dagarna med den här utsikten från mitt rum på Rølia. Men idag bär det av hemåt till borstbindaren. Provbakning av årets skörd hos norska Gullimunn. Härlig mångfald av kulturspannmål, eller urkorn som norrmännen säger. Simon Almquist lantbruk och deras grisar i Mop system.