Bildgalleri

 Nytt spännande jobb för bondmoran! Kärt återseende i Tröndelag när det är dags för provbakning och lansering av årets skörd hos Gullimunn. Hos kollegor i Järna idag för branschrådsmöte med Eldrimner. Nu ska det bli vört till julbröden. Krossad malt mäskas i varmt vatten, silas och kokas ihop till lagom sötma. Två härliga dagar på Ås utanför Oslo är över. Ett glatt och vetgirigt gäng har fått lära sig mer om att baka med lokala kulturspannmål.
 Bara smulor kvar efter dagens kurs. Vill du också lära dig baka surdegsbröd? Välkommen, datum finns på kallunda.se/kurser På kurs om smör och ost i Östersund. Det känns tryggt att bageriet ligger mitt emot :) Imorgon börjar vår kurs om kulturspannmål och lantrasdjur. Drygt tjugo hugade deltagare kommer och vi är så peppade på att få träffa dem. Till lunch blir det minestrone a la Källunda med fläsklägg och naket korn. Idag och imorgon hittar ni oss på Ateljé Råbygård. Goda råvaror till julborden har vi med oss. Full fart här på Sthlm Food and Wine med pizza, bröd, bullar, en massa bagare från hela landet och fantastisk stämning.
 På vårvintern handlar vårt självhushållarliv mycket om ved. Ut i skogen och hugga, kapa, klyva och ställa på tork till nästa vinter. Men också elda i panna och kamin och njuta av förra årets ansträngningar. Inte för att vi brukar baka vanligt bröd, men det här är lite extra ovanligt. Det är bakat på Kernza, en flerårig vetesläkting från nordamerika. Smaken är ganska lik vete, fyllig med nötig och lite bitter eftersmak. Mjölet har vi fått från Centrum för hållbarhetsstudier i Lund och planen är att vi ska testbaka och produktutveckla. Vi hoppas få lite utsäde också. Vansinnigt spännande! Numer står jag nästan dygnet runt i MOP verkstaden så för att koppla av lite och njuta av världen tog jag i dag motorsåget, lite kafe, leverpastej macka på Carolines makalöst goda bröd och gav mig ut i skogen och hugger lite stock till bygget.. Direkt från nattåget till Johannas ladugård. Snart blir det smör och ost! Glada doktorander från lantbruksuniversitetet på kurs idag.