Gården

Vackert belägen bland skogar, kullar och sjöar mitt i Skåne ligger Källunda gård. Här bedriver vi ekologiskt kretloppsjordbruk. Sedan 1995 är gården och alla våra produkter KRAV-certifierade.

Här finns grisar, kor, bin och höns. Våra dikor är en korsning mellan Simmental, Limousin och Rödkulla. För mjölk till husbehov har vi allmogerasen Loshultako som vi är med och bevarar i levande genbank. Alla korna betar ute på somrarna, men även på vintern är de ute med tillgång till ligghall inomhus. De äter bara gräs och annat grovfoder, aldrig något kraftfoder. Kalvarna föder vi upp själva eller säljer vidare till andra ekologiska uppfödare. Grisarna kan du läsa mer om här. Åsbohönsen har vi för trivsel och husbehov av ägg och kött, de bor i ett mobilt hus men går oftast fritt på gården.

IMG_4799 garden2 garden4

På åkrarna odlar vi växter som blir mat till människor och foder till våra djur. Med en variationsrik växtföljd och naturgödsling håller vi jorden frisk och bördig. Bland annat odlar vi potatis, raps, vete, korn, havre, råg, foderlupiner och åkerbönor. Våra spannmål är så kallade kulturspannmål som spelt, ölandsvete och nakenkorn. Vi tror att naturligt anpassade grödor och djur och en rik biologisk mångfald är en viktig del av ett framtida hållbart lantbruk och en försäkring inför framtida förändringar i klimat och miljö. På Källunda är helhet, hållbarhet och ett fungerande kretslopp viktigare än effektivitet och hög avkastning.

Vi som bor och arbetar här är Magnus Nyman Lindö och Caroline Lindö samt schäferhunden Billy och sex katter.

Vi arrangerar gärna studiebesök, kurser och gårdsvisningar. Välkommen att höra av dig för ett förslag. Vill du veta mer om vardagslivet på gården kan du läsa Magnus bondeblogg hos Norra Skåne.se eller följa oss på Instagram.

Tidigare hade vi det ekologiska surdegsbageriet Brödlabbet i Stora Råby strax utanför Lund. Nu har bageriet fått nya ägare och vi lägger all vår kraft på alla våra projekt på gården. Vi håller fortfarande bakningskurser och hjälper gärna bagerier, caféer, restauranger och offentliga kök.