Grisarna

Vi tycker att det är viktigt att veta varifrån maten kommer och att djuren vi äter har levt ett bra liv. Grisar mår bäst om de får gå ute och beta och böka, de vill ha jord på trynet! Våra grisar bor i mobila hyddor och hagar som flyttas fram över de åkrar som ska förberedas för sådd. Grisarna får varje dag ny mark att böka och då luckrar de upp jorden, rensar den från ogräs och gödslar direkt på plats. På så sätt ingår grisarna i jordbrukets kretslopp samtidigt som de får utlopp för sina naturliga beteenden. Vi slipper också de problem med parasiter som annars kan uppstå när grisar står på samma plats för länge. Våra grisar är alltså både friska och glada!

Hyddorna som vi kallar mobile organic piggery, MOP, har vi själva utvecklat. De är utrustade med vattentank och gyttjebad och har solcellsdriven automatisk framflyttning och utfodring. Vi tillverkar hyddorna i gårdens verkstad och säljer till andra uppfödare.

Vi bedriver egen avel och har efter snart tio generationer fått fram grisar som är anpassade för uteliv året runt. De är en korsning av den ungerska ullgrisen Mangalica, Lantras och Yorkshire. Det är en ras som är frisk och stark och ger ett kött som inte kan jämföras med grisköttet du vanligtvis hittar i butik. När det är dags för slakt transporterar vi själva grisarna till slakteriet. På det här sättet har vi kontroll över hela kedjan, från det grisarna föds tills köttet levereras till dig. Under Våra produkter kan du läsa om hur du kan handla vårt kött.

Om du vill veta mer om hur vi arbetar med grisarna på Källunda kan du ladda ner och läsa vår faktautställning Källundagrisens liv. Den finns i en version för vuxna och en för barn. Använd den gärna privat och i undervisningssyfte, men referera alltid till källan och använd materialet oredigerat och i sin helhet.

grisarna2 grisarna3 grisarna4